Lubicie sery zagrodowe, czyli produkowane przez serowarów-pasjonatów w ich gospodarstwach? Są niepowtarzalne i doceniane przez smakoszy. A znacie polskie wina produkowane np. w świętokrzyskiem? Nie uwierzycie jak smakują, dopóki sami ich nie spróbujecie. Do tego dochodzą spotkania i laboratoria, gdzie podczas degustacji komentowanych przez największe autorytety przenosimy się w bajkową krainę smaków foodpairingu serów i wina. Trzydniowy slow food pełną gębą! Wszystko podczas Festiwalu „Czas dobrego sera” w klimatycznym Sandomierzu w dniach 1-3 czerwca 2018. My będziemy tam na pewno!
W pierwszy czerwcowy weekend (1-3 czerwca) do Sandomierza już po raz ósmy przyjadą serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera. Zamysłem organizatorów festiwalu jest zgromadzenie w jednym miejscu wyselekcjonowanych, najlepszych producentów sera oraz sporej publiczności, co niewątpliwie może zwiększyć zainteresowanie setkami gatunków sera, które wykraczają daleko bardziej niż polska klasyfikacja na sery biały i żółte – mówi Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera.
Na stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera od ponad 30 producentów z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Grecji, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii i Słowacji oraz ponad 200 rodzajów win z blisko 30 polskich winnic oraz około 20 zagranicznych. Będą też autorskie cydry, które mają się jak niebo do ziemi w stosunku do cydrów oferowanych na sklepowych półkach spożywczych sieciówek.
Na licznych straganach, rozłożonych na malowniczych uliczkach sandomierskiej starówki goście znajdą też nalewki Karola Majewskiego, Longinusa, miody pitne z Pasieki Jaros. Partnerem imprezy jest Tradycyjna Pizza Neapolitańska – Pizza d’Autore En Plato, więc nikt głodny z festiwalu nie wyjdzie. O mnogości innych pomniejszych specjałów z różnych stron świata już nawet nie wspominam.
W Kamienicy przy ulicy Opatowskiej 19 odbędą się tradycyjne festiwalowe Laboratoria Smaku – czyli degustacje komentowane z zakresu foodpairingu łączące specjalnie dobrane sery oraz wina, cydry i nalewki. Komentowania degustacji podjęli się najlepsi specjaliści z branży.
Dla najbardziej wysublimowanych koneserów w sobotę o godzinie 20 w Kamienicy przy ulicy Opatowskiej 19 odbędzie się niezwykła kolacja na 100 lecie Niepodległości Polski, poprzedzona winno-cydrową uwerturą – 10 dań na bazie polskich produktów przygotowanych przez 6 chefów: Krzysztof Małocha – Heron Live Hotel (Gródek Nad Dunajcem), Katarzyna Rogowska (Cadenza – Katowice), Marcin Kurzawa – Akademia Kuraszków (Dolny Śląsk), Mateusz Ciołko – Perłowa (Lublin), Tomasz Kowal – Chochołowy Dwór (Jerzmanowice k/Krakowa), Konrad Korszla – Heron Live Hotel (Gródek nad Dunajcem) – wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska.
Potrzebne jeszcze jakieś rekomendacje? Zapraszamy do przeczytania relacji z jednej z poprzednich edycji festiwalu.
A oto program VIII edycji Festiwalu
Piątek, 1 czerwca, Rynek Starego Miasta
11.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera i Wina” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów oraz wina na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Grecji, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii i Słowacji oraz ponad 200 rodzajów win z blisko 30 polskich winnic oraz około 20 zagranicznych
– otwarcie festiwalowej „Pizzerii En Plato” z oryginalną pizzą neapolitańską, pomidorami San Marzano oraz Mozzarellą di Bufala La Fenice
– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy z lokalnymi piwami z Browaru Sandomierz na czele
– otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata, Gruyere, Raclette, Sbrinz, Emmentaler i inne
14.00 Seminarium warsztatowe dla serowarów – Ratusz Miejski na Rynku:
„Szwajcarska sztuka dojrzewania serów i ich komentowana degustacja” – Roland Sahli (Gourmino – Szwajcaria)
17.00 Seminarium warsztatowe dla winiarzy – Ratusz Miejski na Rynku:
„Enologiczna interpretacja jednego szczepu na przykładzie Sangiovese oraz umiejętność doboru drożdży selekcjonowanych lub prowadzenie fermentacji spontanicznych w winiarstwie” – Franco Bernabei (Enoproject – Włochy)
19.00 Zamknięcie stoisk festiwalowych
20.00 Wspólna kolacja na bazie Mozzarelli di Bufala La Fenice oraz pizzy neapolitańskiej Margherita na Sandomierskim Rynku dla serowarów i winiarzy oraz pozostałych wystawców festiwalowych – kolację przygotowuje Łukasz Hrabia i „Pizzeria En Plato”
Sobota, 2 czerwca, Rynek Starego Miasta
10.00 Otwarcie stoisk festiwalowych
– program na Sandomierskim Rynku jak w piątek
10.00 Laboratorium Smaku „Twaróg z rana…” – autorski wybór najlepszych polskich twarogów Giena Mientkiewicza oraz polskich białych i różowych win przygotowany przez Macieja Nowickiego (Kamienica, Opatowska 19)
12.00 Laboratorium Smaku „Szczyty serowarstwa szwajcarskiego w samo południe” – prowadzenie i selekcja serów przygotowana przez Rolanda Sahli wraz z autorską selekcją polskich win Kuby Janickiego (Kamienica, Opatowska 19)
13.00 Pokazy kulinarne na festiwalowej scenie z wykorzystaniem różnych rodzajów sera – prowadzenie przez szefów kuchni rekomendowanych przez Slow Food Polska
14.00 Laboratorium Smaku „Seromir, czyli miłość do serów z gór” – degustacja długo dojrzewających serów z gór całego świata: armeński Motal, szwajcarski Hornbacher, włoska Trentingrana, francuski Beaufort czy hiszpański Cabrales” – prowadzenie Jacek Szklarek, dobór win i ich prezentacja Maciej Nowicki (Kamienica, Opatowska 19)
16.00 Otwarcie pikniku animacyjno-rekreacyjnego dla dzieci w „Porcie Kultury” (prawobrzeżny Sandomierz, ul. Portowa 24)
16.00 Laboratorium Smaku „Bifor-Serek, czyli serowe i nalewkarskie doznania silnego stopnia” – ekstremalne smaki serów i autorskich nalewek Karola Majewskiego zaprezentują Bartosz Wilczyński i Kuba Janicki (Kamienica, Opatowska 19)
19.00 Zamknięcie stoisk festiwalowych
20.00 Uroczysta kolacja na 100-lecie Niepodległości Polski poprzedzona winnno-cydrową uwerturą – 10 dań na bazie polskich produktów przygotowanych przez 6 chefów: Krzysztof Małocha – Heron Live Hotel (Gródek Nad Dunajcem), Katarzyna Rogowska (Cadenza – Katowice), Marcin Kurzawa – Akademia Kuraszków (Dolny Śląsk), Mateusz Ciołko – Perłowa (Lublin), Tomasz Kowal – Chochołowy Dwór (Jerzmanowice k/Krakowa), Konrad Korszla – Heron Live Hotel (Gródek nad Dunajcem) – wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska (Kamienica, Opatowska 19)
Niedziela, 3 czerwca
10.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w piątek i sobotę)
10.00 Laboratorium Smaku „Mleczny ferment, czyli mleko i napoje fermentowane na jego bazie – degustacja porównawcza surogatów i pierwowzorów” – prowadzenie Jacek Szklarek i Maciej Nowicki (Kamienica, Opatowska 19)
11.00 Piknik rodzinny w Szkole Podstawowej nr 4 w Sandomierzu (ul. Cieśli 2)
11.30 Równolegle do festiwalu rusza w Sali Wokalnej pod Kinem Starówka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Polish Cheese Awards Grand Prix 2018 roku przez jury (Roland Sahli, Przewodniczący Jury, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)
12.00 Laboratorium Smaku „Festiwalowy zjazd, czyli narciarskie sery z Trentino” – selekcja doskonałych serów z włoskiego regionu Trentino przygotowana przez tamtejszego serowara i technologa Giampaolo Gaiarin; prowadzenie Bartosz Wilczyński i Kuba Janicki (Kamienica, Opatowska 19)
15.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Polish Cheese Awards Grand Prix 2018 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Roland Sahli. Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury
17.00 Zakończenie festiwalu
Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Kubę Janickiego, Macieja Nowickiego i Bartosza Wilczyńskiego.
Strona www festiwalu: www.czasdobregosera.pl
Zdjęcia: J.A.Kwiatkowski/GoodPress
Źródło: www.czasdobregosera.pl
*****
#JackRecommends #Poland #best #events #places #trends #travel #lifestyle #blog #najlepsze #imprezy #miejsca #trendy #podróże #festiwal #slowfood #czasdobregosera #sandomierz>