Imprezy

Festiwal Nieskończonych Form Mleka… i trunków

Wyjątkowe i autorskie sery, masła i jogurty z Polski i z zagranicy, ale również niepowtarzalne polskie wina i nalewki będą dostępne podczas VII edycji Festiwalu „Czas Dobrego Sera” w dniach 17-18 czerwca w królewskim mieście Sandomierz. Doskonała i sprawdzona impreza zarówno dla koneserów sera i wina ale również dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę ze smakami w najlepszym wydaniu.

 

Podczas imprezy można będzie spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy polskiej i słowackiej, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Nie zabraknie też całej plejady najlepszych serów z całego świata, między innymi takich jak: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano.

Festiwal Czas Dobrego Sera to impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do cudownie położonego na wzgórzach Gór Pieprzowych ciągnących się wzdłuż Wisły Sandomierza.

ZOBACZ TAKŻE: …

 

Laboratoria serowe

Podczas wydarzenia nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych pod okiem wybitych autorytetów. Łącznie zaplanowano 8 tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Kamyk Sudecki (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozia Rura (Kaszubska Koza) czy też oryginalne holenderskie Goudy, sery alpejskie z Włoch, Francji i Szwajcarii, jak również owcze sery z Chorwacji, Toskanii, Sardynii i Słowacji. W sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 14 krajów.

 

Rejs Wisła Party

Poza tym, do udziału w imprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni, którymi dowodził będzie Dominik Narloch z restauracji Werbena w Hotelu Herbarium – w tym roku, z racji na Rok Wisły, będzie to Rejs-Wisła-Party na największym śródlądowym statku w Polsce o nazwie „Syrenka”, którą dowodził będzie kapitan Tadeusz Prokop. Na pokładzie nie zabraknie prawie wszystkich słodkowodnych, polskich ryb serwowanych z grilla i nie tylko oraz zupy na ich bazie, doskonałych przekąsek i oczywiście wina z sandomierskich winnic, serów. Wszystko w jeden amalgamat niezapomnianej nocy na połączyć cygańska muzyka.

 

Czas Polskiego Wina

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. W Sandomierzu organizatorzy spodziewają się około 20 polskich winnic z całej Polski. Ser i wino, to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego organizatorom zależy, by wzrastać razem w tym niezawodnym duecie, dlatego też festiwal od tej edycji to nie tylko „Czas Dobrego Sera”, ale również „Czas Polskiego Wina”. I tak w Sandomierzu pojawią się między innymi następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Sztukówka, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która w tym roku zaprezentuje pełną paletę swoich miodów pitnych z Miodem Koronnym i Czeremszakiem na czele. Dopełnieniem polskich trunków w Sandomierzu z pewnością będą doskonałe nalewki, między innymi te wytwarzane przez Karola Majewskiego z Łomianek pod Warszawą.

 

Pokazy serowe

W sobotę o godzinie 15.00 na festiwalowej scenie będzie miał miejsce pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza (znanego promotora polskich serów), który zaprezentuje przepisy na bazie serów marki Skarby Serowara z mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego, która już od 6 lat wspiera finansowo i merytorycznie sandomierski festiwal „Czas Dobrego Sera”.

 

Konkurs

Momentem kulminacyjnym zwłaszcza dla serowarów, będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017. W tym roku poza klasycznymi kategoriami wprowadzono kategorię najlepszego polskiego masła oraz twarogu.

 

Idea

„Niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka” – mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek.

Zapraszamy do jedynego w swoim rodzaju Sandomierza – miasta o wyjątkowym klimacie i architekturze. Doskonała atmosfera i największa w Polsce różnorodność serowych i winnych smaków gwarantowana!

Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, gospodarzem Miasto Sandomierz, zaś wyłącznym sponsorem SM Spomlek (producent serów Serenada oraz Skarby Serowara).

 

Zdjęcia: J.A.Kwiatkowski/GoodPress
Źródło i grafika: CzasDobregoSera.pl

 

*   *   *   *   *

#JackRecommends #Poland #best #events #places #trends #travel #lifestyle #blog #najlepsze #imprezy #miejsca #trendy #podróże #warszawa #warsaw #mazowsze #mazovia #polska #town #village #pomysł #idea #weekend #citybreak #atrakcje #attractions #przygoda #adventure #wakacje #holiday #wyprawy #expeditions #regionalne #regional #kuchnia #cuisine #kitchen #smak #taste #jedzenie #food #napoje #drinks #restauracje #restaurants #zdrowie #health #sport #aktywnosc #activity #rodzina #family #dzieci #children #noclegi #accomodations #hotele #hotels #goscinnosc #hospitality #wyszukiwarki #airbnb #drogi #roads #trasy #routes #szlaki #trails #komunikacja #communication #transport #pieszo #walking #rower #bike #samochod #auto #car #skuter #scooter #motocykl #motor #motorcycle #autobus #bus #tramwaj #tram #pociag #train #kajak #canoe #lodz #boat #statek #ship #samolot #plane #kultura #culture #rozrywka #entertainment #tradycje #tradition #wzornictwo #design #rekodzielo #handicraft #muzyka #music #koncert #concert #moda #fashion #festiwal #festival #rajd #rally #konkurs #competition #klub #club #spotkanie #meeting #ludzie #people #morze #sea #gory #mountains #jeziora #lakes #rzeki #rivers #natura #nature #wiosna #spring #lato #summer #jesien #autumn #zima #winter #prawdziwy #real #obraz #picture #foto #photo #krajobraz #landscape #fotografia #photography #zaproszenie #invitation #zapraszamy #welcome #sandomierz #czasdobregosera #ser #mleko #jogurt #masło #bryndza #oscypek #wino #cydr #nalewki #wisła #ryby #szefkuchni #laboratorium #sery #spomlek #slowfood>