Trendy

4 sposoby na letnie „fit” sałatki



Lato to idealny czas na lekkie i zdrowe przekąski. W tej roli świetnie sprawdzą się „fit” sałatki. Pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki. Jednocześnie będą pysznym wyborem na lunch do pracy czy spotkanie z przyjaciółmi.

 

 

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

Składniki:
• Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr
• cytryna
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
• bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
• buraki
• 2 pomarańcze
• 50 g orzechów laskowych
• 100 g sera z niebieską pleśnią
• 300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)

Sposób przygotowania:
1. Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
2. Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
4. Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.