Podczas Festiwalu „Śląskie Smaki”, drużyny konkursu kulinarnego przygotowując swoje dania i produkty, powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. W tym roku XVI Festiwal „Śląskie Smaki” odbędzie się 19 czerwca w Zabrzu na Promenadzie przy Arenie Zabrze.
Pośród wielu smakołyków tegorocznego Festiwalu kulinarnego pojawią się: żur śląski na maślance z białą kiełbasą, żeberka z ciaperkapustą, schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, żur żeniaty, zupa krem z buraka z pomidorem i tymiankiem, galert śląski, rolada śląska z kluskami, sosem i modrą kapustą, kopa pszczyńska, tort Sachera, bioło polywka, kita świńska w kapuście, żebroczka, placki ziemniaczane ze szpyrkami, placki ziemniaczane ze śmietaną, kołocz wiślański z serem, chrzanica, bigos, gołąbki z dziczyzny.
W konkursie kulinarnym pojawią się też bardziej wyszukane dania: tatar z daniela, saurebraten z dzika z fojerki i oberiba na gęsto, królik w sosie musztardowym z żymlokiem w boczku, skorzonera (czyli wężymord) , tartaletki z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami, krem z kalarepy z pesto z lubczyku z prażonymi migdałami, comber królika w boczku na krupnioku z sosem z konfitowanej cebuli z masłem ziołowym, nadziana piękna z Rept, kaczka w buraczkach, zupa krem z czosnku, pierogi z krupniokiem i panczkrautem.
Królem tegorocznego Festiwalu „Śląskie Smaki” niezaprzeczalnie będzie żur. Wiele drużyn właśnie na niego w tym roku postawiło, łącznie z kucharzami Bitwy Smaków, gdyż tegoroczna Bita również rozegra się między żurem Remigiusza Rączki, a żurem Dominika Więcka, szefa kuchni restauracji Szyb Maciej w Zabrzu, będącej członkiem Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.
Program XVI Festiwalu „Śląskie Smaki” w Zabrzu
• 13:00 – otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
• 13:15-14:00 – Muzyczne Smaki Świata – koncert Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
• 14:00-15:00 – Krzysztof Respondek – program muzyczno-kabaretowy
• 15:00-16:00 – Pascal Brodnicki – pokaz kulinarny
• 16:15-17:00 – Frele – koncert trio muzycznego
• 17:00-17:30 – Pascal Brodnicki – pokaz kulinarny
• 17:30-18:00 – zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu
• 18:00-19:00 – Bitwa Smaków – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki wraz z degustacją
• 19:00-20:00 – Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
• 20:00 – zakończenie Festiwalu „Śląskie Smaki”
Imprezie towarzyszą:
• specjalna strefa atrakcji dla dzieci
• stoiska produktów lokalnych
• rękodzieło
• Kuchenne Ewolucje – warsztaty i konkursy kulinarne dla dzieci i dorosłych
• bezpłatne zwiedzanie z przewodnikiem Areny Zabrze – stadionu klubu piłkarskiego Górnik Zabrze (zbiórki przy recepcji VIP). Zwiedzanie w godzinach 13:00 – 18:00 co 30 minut.
Pełny program imprezy: https://tiny.pl/9zqhp
Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku i ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą.
„Śląskie Smaki” są dobrą okazją do zapoznania się z regionalnymi potrawami w ich lokalnych odmianach. Województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie.
Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc festiwal odbywając się co roku w innym miejscu województwa, stara się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe.
W ramach festiwalu organizatorzy chcą podkreślić wielowymiarowość kuchni regionalnej, której zróżnicowanie wynika z odmiennej historii poszczególnych subregionów. Poprzez działania promocyjne podkreślają ich odrębność, ale także pokazują to, co dla nich wspólne i jednoczące. Kuchnia regionalna jest bowiem istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak – dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.
Źródło: Śląska Organizacja Turystyczna
Zdjęcia: Archiwum Śląskiej Organizacji Turystycznej / P.Lipecki, J.Krawczyk
#jackrecommends #festiwal #śląskiesmaki #zabrze #śląsk #kulinaria #smaki #slaskiesmaki #śląskaorganizacjaturystyczna>