Trendy

Jak podkreślić smak wiosennych sałatek



Znane od setek lat, odpowiadają w kuchni za wyjątkowy smak potraw, także sałatek. Zioła są bowiem składnikami dressingów, które decydują o charakterze warzywnych kompozycji. Dzięki nim połączenie dobrze nam znanych warzyw czy owoców może stać się wykwintnym daniem. Oprócz dobrze z nami już zaprzyjaźnionych bazylii czy majeranku, odkryjmy tej wiosny kolejne aromatyczne zioła: trybulę, gorczycę, biały pieprz. Jednocześnie nie zapomnijmy o niezastąpionych oregano i tymianku.

Moc ziół w kuchni znana jest od wieków. Ich uprawa nie jest niczym trudnym – można samemu zadbać o ich wzrastanie w przydomowym ogródku. Należy je sadzić w grupach, tak aby mieć łatwy dostęp do roślin. Jeżeli dysponujemy tylko balkonem lub parapetem, nic straconego – zasadzimy je w doniczkach. Trzeba pamiętać, że w przydomowym, ziołowym ogródku rośliny silnie rosnące (mięta czy szałwia), które będą się rozrastać, nie powinny być posadzone obok ziół wolniej rosnących, takich jak bazylia czy rozmaryn. Zioła dzieli się na jednoroczne – takie jak bazylia, cząber, koper, trybula czy majeranek, i na wieloletnie – na przykład estragon, koper, lubczyk, rozmaryn czy szałwia. Jak wykorzystać zioła w kuchni? Uczyńmy je składnikiem, który nada smak i aromat wiosenno-letnim sałatkom!

>

Gorczyca

Gorczyca pochodzi z rejonu Basenu Morza Śródziemnego. Do Polski dotarła w XVI wieku. W kuchni jest składnikiem musztard, podstawą marynat do mięs i szynek oraz składnikiem aromatycznych sosów.
Gorczyca w połączeniu m.in. z koperkiem, natką pietruszki i oliwą stworzyły pyszny Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Naturalnie Smaczne! Knorr. Doskonale podkreśli smak kompozycji z pieczonych buraków, rukoli i orzeszków pinii – oto pożywna sałatka na lunch! „Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokruszmy go i posypmy nim sałatkę” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z pieczonych buraków
Składniki:
• 5 małych buraków
• Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
• 3 garście rukoli
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki soku z limonki
• 3 łyżeczki musztardy francuskiej
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 10 listków świeżej mięty
• 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
2. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
3. Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr dla smaku i wymieszaj.
4. Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.