Gorczyca pochodzi z rejonu Basenu Morza Śródziemnego. Do Polski dotarła w XVI wieku. W kuchni jest składnikiem musztard, podstawą marynat do mięs i szynek oraz składnikiem aromatycznych sosów.
Gorczyca w połączeniu m.in. z koperkiem, natką pietruszki i oliwą stworzyły pyszny Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Naturalnie Smaczne! Knorr. Doskonale podkreśli smak kompozycji z pieczonych buraków, rukoli i orzeszków pinii – oto pożywna sałatka na lunch! „Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokruszmy go i posypmy nim sałatkę” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Sałatka z pieczonych buraków
Składniki:
• 5 małych buraków
• Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
• 3 garście rukoli
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki soku z limonki
• 3 łyżeczki musztardy francuskiej
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 10 listków świeżej mięty
• 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
2. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
3. Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr dla smaku i wymieszaj.
4. Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.