Najlepsi kucharze streetfoodowi, pasjonaci kulinariów, niecodzienne potrawy z prawie wszystkich kontynentów, blisko 100 food trucków i ogromne rzesze fanów jedzenia – tak zapowiada się 8 edycja „Żarcia Na Kółkach” – największego w Polsce zlotu food trucków, który odbywa się na błoniach PGE Narodowego. Wstęp na imprezę jest bezpłatny.
Tegoroczny sezon foodtruckowy będzie miał swoją inaugurację dokładnie w Prima Aprilis – ale nie ma żartów, bo przez cały weekend 1 i 2 kwietnia kulinarni wystawcy z całej Polski będą karmić warszawiaków najbardziej wymyślnymi, jak i zupełnie prostymi potrawami ze wszystkich regionów świata.
Ambasadorem tegorocznej edycji imprezy jest Tomasz Jakubiak – popularny kucharz, znawca kuchni ulicznej, podróżnik, promotor lokalnego jedzenia i poszukiwacz dobrych smaków. Tomasz wystąpi w charakterze kucharza i zaproponuje gościom swoje specjały, a poza tym będzie jurorem konkursu na najlepsze kanapki.
„Żarcie Na Kółkach” to największa w Polsce impreza promująca street food z food trucków, przyczep, rowerów i innych pojazdów, jej poprzednie edycje odwiedzało ponad 20 tys. osób. W tym roku goście będą mieli szansę spróbować potraw charakterystycznych dla tak różnorodnych krajów jak: Wietnam, Tajlandia, Izrael, Meksyk, Francja czy Hiszpania. Właściciele restauracji na kółkach to prawdziwi pasjonaci kulinariów, całym sercem angażują się w poznawanie kuchni danego regionu i rozwój swoich umiejętności w zakresie gotowania.
W ciągu dwóch weekendowych dni mieszkańcy stolicy oraz goście przybyli pod Narodowy, będą mogli skosztować rozmaitych potraw, poczynając od klasycznych frytek, zapiekanek czy hamburgerów, przez hiszpańskie tapas, włoskie pizze i piady, meksykańskie burrito i tortille, aż po najbardziej wyrafinowane kulinaria lokalnej kuchni w wersji na miejscu i na wynos. Do tego atrakcje dla dzieci, muzyczna strefa chill-out, ale przede wszystkim najlepsze jedzenie.
A główni bohaterowie prezentują się następująco:
Akita Ramen
Ale Fryta
B.B.Kings
Bart Burger
Beef Burger F.T.
Belgijki – frytki belgijskie
Bufet Na Kółkach
Buła i Spóła
BURGER M.E.N.
Burger Station
BURGERnaKÓŁKACH
Choco Kebab
Crazy Pig
Cydr Lubelski
Disco Volante
Dobra Buła
Dogz’n’Fries
Don César
El Camino
FABRYKA FRYTEK
Fit-Fat
Flammaster
Fragola – Owoce w Czekoladzie
Francuska Robota
Fresh Bike
fresh burgers
Frodo Burger
Gastruś
Gofreak
Gorące Kawałki
Hubi Bubi
Ice’n’Roll
Jadłobus
John Lemon
Kiełbus Food Truck
Królleski Burger
La Chica Sandwicheria
Le Mini
Lokalne Farmazony
Los Santos Bar
LosPlackos
MAFIOSSO Food Truck
MAKARONIARZE
Melody – Naturalne Lody
Momo Wook Smak
Momo-Smak
Na Rowerze Cafe
Odjazdowe Smaki
Pan Baton
Pan Szama
PAPUVEGE
Paris Minuit
ParkCafe
Pasibus
PATAT & MORE
Pinkish Hot Dog
Pizza Truck
Po Nitce – pasta&mocktails
Red Bull
Robimy Pierogi
Rollujemy
San Escobar
Shakewave Truck
Smoke BBQ
Sokowirówka Food Truck
Sonata Cafe
Souvlak Truck
SurfBurger
Tacos la fiesta
The CarBar Event co.
The Mistery Machine
Tio Malo
TIP TOP Café
Traditional Hungarian
U WUJCIA
UNICO Food Truck
URBAN BURRITOS
Walenty Kania „Kuchnia dla odważnych”
WEHIKUŁ SMAKU
WING SPOT
Włoszczyzna PIZZA i PASTA
Wurst Kiosk
wusztzkarry
Wypas Po Pas
Z kury czy z Byka
Zapiekanka Snack
Zjedz Mnie
>