Eksperci apelują: jemy za mało warzyw i owoców, przez co nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych! Niedobory tych składników zwiększają ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń jak: nowotwory, nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu II. Aby to zmienić, konieczna jest edukacja od najmłodszych lat. Nawyki nabyte w dzieciństwie zaprocentują w dorosłym życiu.
Dlaczego powinniśmy jeść je codziennie i jak to zrobić?
Spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie to integralny element zdrowej diety. Wszyscy to wiemy. Ale czy stosujemy? Badania pokazują, że niestety nie. Zbyt małe spożywanie warzyw i owoców jest obecnie jednym z najczęściej występujących błędów żywieniowych w Polsce i w Europie.
Widać to także na przykładzie dzieci. 1/3 dzieci w Polsce w wieku 1-3 lata nie je codziennie warzyw. Zalecenia żywieniowe WHO dotyczące spożycia 400 gram dziennie warzyw spełnia zaledwie 6–24% dzieci europejskich. Niepokojący jest również fakt, że aż 46% polskich matek dzieci w wieku 3-12 lat w ogóle nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety. Tymczasem warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy biorą udział w procesach odpornościowych, mają wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego, wspomagają regenerację skóry, a błonnik wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego i stanowi podstawową pożywkę dla naszej mikroflory jelitowej. Dlatego warto pamiętać komponując codzienne posiłki, aby przy każdym znalazła się porcja warzyw lub owoców, co najmniej 5 porcji dziennie.
Dla tych, którzy nie wiedzą jak zapewnić sobie i swojej rodzinie odpowiednią dzienną porcję warzyw i owoców eksperci mają kilka wskazówek:
1. Podawaj warzywa do każdego posiłku.
2. Stawiaj na różnorodność. Wybieraj różne warzywa i owoce, możesz kierować się kolorem, im więcej kolorów w ciągu dnia tym lepiej.
3. Pomiędzy głównymi posiłkami zamiast słodkich lub słonych przekąsek wybieraj suszone warzywa i owoce.
4. Nie poddawaj się, jeżeli za pierwszym razem Tobie lub dziecku nie zasmakuje jakieś warzywo. Próbujcie je regularnie. Badania pokazują, że aby przyzwyczaić się do jakiegoś smaku, musimy spróbować go nawet 7 razy.
5. Dawaj przykład i sam również często sięgaj po warzywa i owoce, pokaż, że ich jedzenie może sprawić wiele frajdy. Możecie wspólnie przyrządzić kolorowe sałatki, przekąski
i kanapki.
Cel: Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych
Trwa IV edycja programu edukacyjnego Porcja Pozytywniej Energii, którego inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.
Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Źródło i zdjęcie: materiał prasowy
>