Trendy

5 sposobów na szaszłyki z grilla



Fantazja w autorskich przepisach na szaszłyki nie ma końca. Dlatego są one doskonałym pomysłem na grilla. Możemy je przyrządzić z kawałków chrupiącego mięsa, aromatycznych warzyw, ale też owoców, grzybów i serów. Możliwość ich różnorodnej kompozycji sprawia, że szaszłyki nigdy się nie znudzą. Jeśli chwilowo nie masz inwencji – skorzystaj z proponowanych przepisów. Efekt gwarantowany!

 

Szaszłyki w marynacie orzechowej

Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
• 2 gruszki
• 100 g sera z niebieską pleśnią
• 4 łyżki oliwy
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 50 g orzechów włoskich
• 100 g rukoli
• 3 czerwone cebule
• 400 ml wina
• 2 goździki
• kawałek cynamonu
• 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
1. Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr dla smaku, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
2. Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, cebulę pokrój w półplasterki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
3. Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
4. Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.