Tegoroczna edycja w dniach 6-8 lipca ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości od Bałtyku aż po Tatry. To wydarzenie, które ma ukazać moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników, gdzie szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów. Udział w imprezie potwierdziło ponad 40 restauracji z całego kraju.
Ceny za menu degustacyjne będą wahały się w większości od 69 zł do 120 zł. Podczas tych niezwykłych 3 dni kulinarnej przygody pośród dań bogatych w produkty wysokiej jakości i znakomitych aromatów, w niektórych lokalach będą czekać na gości dodatkowe atrakcje jak choćby muzyka na żywo. W każdej restauracji goście będą mogli porozmawiać z szefem kuchni o jego inspiracjach.
Noc Restauracji ma charakter menu degustacyjnego opartego na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości. Impreza realizowana jest przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn – Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium (w tym między innymi półgęski) i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego (między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy).
W wydarzeniu zdecydowały się wziąć udział restauracje z całego kraju. Bardzo silną reprezentację wystawiło miasto Gdańsk, gdzie Noc Restauracji ma swoją specjalną edycję – Smaki Gdańska – Smaki Gdańszczan. Noc Restauracji to forma zwrócenia uwagi na gdańską tradycję kulinarną, smaki zakorzenione w kupieckim i mieszczańskim rodowodzie Gdańska. Podkreślenie kosmopolityzmu i polskości Gdańska.
Mocny skład pokazało także podkarpackie, gdzie od kilku lat budowana jest tożsamość kulinarna regionu. Dzięki temu udało nam się wprowadzić do menu takie pozycje jak proziaki – tradycyjne placki na sodzie, oraz przetwory z derenia, który obecny jest w kuchni naszego regionu od XVII wieku.
Na pewno może cieszyć przyjazne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział szefowie na co dzień promujący najlepszą polską kuchnię. Specjalne menu Smaki Polski opracował Karol Okrasa, znany promotor lokalnych, polskich smaków i szef kuchni restauracji Platter by Karol Okrasa w Warszawie. Tutaj uczestnicy wydarzenia będą mogli skosztować m. in. pierogów z kaczką w emulsji z soku z kiszonej kapusty, z podwędzonym serem Bursztyn oraz kremu szczawiowego z chipsami z półgęska z Masarni Dreszler. Amatorów słodkich smaków z pewnością skusi zaś czekoladowa tarta z curry z prażoną cebulą i lodami gryczanymi.
Do imprezy dołączyli też szefowie, którzy prowadzą wysoko oceniane restauracje budujące kulinarny wizerunek regionów. Swoje interpretacje Smaków Polski będą miały między innymi Mazury – tam menu stworzy Tomasz Milewski z Hotelu Mikołajki. Powita on swoich gości musem z wędzonego suma na bazie oleju porowego oraz przygotuje zupę szczawiową na maślance z wyraźnym udziałem sera dojrzewającego Bursztyn, jajka i śmietany.
W Lubuskim Smaki Polski będą serwowane w Pałacu Mierzęcin gdzie szefuje Dawid Łagowski, członek Klubu Szefów Kuchni i Slow Food. Miesząca się w Pałacu Mierzęcin restauracja Destylarnia przedstawi swoją interpretację jesiotra wędzonego z udziałem regionalnej śmietany, kawioru oraz oleju porowego. Szef kuchni Tomasz Sowiński z gorzowskiej restauracji Pasja zaserwuje gościom na powitanie przystawkę z polskiej wołowiny pastrami, piklowanej kalarepy, ziołowego majonezu z kluczowym udziałem sera Bursztyn. Miłą niespodzianką dla podniebienia może okazać się także zupa krem z naci pietruszki z dodatkiem półgęska i oleju pieprzowego od partnerów imprezy.
W Zachodniopomorskim prezentację smaku regionu przedstawi Mariusz Siwak szefujący w slowfoodowej restauracji Park Hotelu w Szczecinie, Grzegorz Nowicki z Hotelu Aquarius w Kołobrzegu oraz Karol Studziński z Bistro&Cafe KA la FIOR na Wolinie. Ten pierwszy poda, swoją interpretację kremu z kalafiora prosto z gospodarstwa Biovege z udziałem wysokiej jakości oliwy porowej oraz ikry pstrągowej z Zielenicy. W Kołobrzegu nadmorskie tradycje kulinarne w postaci polskiej zupy rakowej z wykorzystaniem sera Bursztyn, makaronu groszkowego, wiejskiej śmietany oraz oleju pieprzowego zaserwuje szef Nowicki. Na Wolin zaś warto podjechać na bałtycką flądrę czy wątrobę cielęcą dymioną w jałowcu. Ponadto w restauracji Baron w Międzyzdrojach, szefujący tam Siergiej Radobenko przyrządzi zupę krem z zielonego bobu, a jego autorska interpretacja dorsza bałtyckiego w marynacie z białego wina z dodatkiem sera Bursztyn oraz jadalnej ziemi pobudzi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Na Śląsku swoją interpretację Smaków Polski zaprezentuje Zbigniew Jaworski z restauracji Dwór Bismarcka w Mysłowicach. W menu degustacyjnym będzie okazja zarówno do skosztowania karpia po Benedyktyńsku w sosie koperkowo-piwnym czy rolady wołowej z gumiklejzami faszerowaną boczkiem z lokalnej wędzarni. W galerii i restauracji Pracownia smaku ORSO znajdującej się w Knurowie, szefujący tam Wojciech Konikowski zaserwuje nocnym smakoszom raki w delikatnym kremie z ziołowym chrustem, orzechami laskowymi oraz wędlinami prosto z Masarni Dreszler.
Na Dolnym Śląsku szef Wojciech Harapkiewicz w restauracji Babinicz z Kompleksu Dworzysko w Szczawno-Zdrój przedstawi swoje rozumienie smaków regionu – jedno z dań głównych stanowić będą młode warzywa z Dworzyskowego ogrodu podpiekane z serem Bursztyn oraz polskim pesto z olejem porowym od Manufaktura Łagowski.
W Podlaskiem króluje chef Łukasz Rakowski z białostockiej restauracji Hotelu Cristal – dla nocnych smakoszy przygotuje kulinarne zagadki pod nazwą „staw i rzeka” (miętus i węgorz, zielone kopytka, chips z sera Bursztyn, czarna soczewica, bób) oraz „las i zagroda” (cielęcina z Podlasia z wędzoną słoniną, młode warzywa, mini kartacz z mięsem z dzika).
W Wielkopolsce trudno będzie zdecydować się na jedno miejsce. Z pewnością ambasadorem wielkopolskich smaków nawiązujących do kultury dworskiej i staropolskiej jest Maciej Barton z Pałacu Ostoja Chobienice. Tutejszy szef przyrządzi pierogi z szyjkami rakowymi z sosem na bazie sera Bursztyn z dodatkiem wędzonego boczku. Będzie to doskonała kompozycja wielkopolskiej tradycji ze współczesnymi składnikami na wysokim poziomie. Jeśli chodzi o mistrzowską reprezentację kuchni polskiej w elementami eko i wege to godnym polecenia jest menu Piotra Markowskiego z Folwarku Wąsowo. Nowoczesny sposób na ukazanie tradycji kulinarnej Wielkopolski odnalazł Artur Szwacki szef poznańskiej Flavorii w Hotelu Andersia. Szef Szwacki przywita gości duetem z wędzonego półgęska podanego z serem Bursztyn. Wykorzystując także wysokiej jakości produkty lokalne oraz własnej produkcji, szef kuchni zaoferuje Rillette z boczku jabłkowego podane z ciastkiem owsianym, dojrzewającą szynką złotnicką od Nowicki Naturalnie, piklowaną rzepą orz musztardą jabłkową. Miłym akcentem kulinarnym okazać się może również sernik na bazie kultowego serka poznańskiego.
W podpoznańskiej Fidze szef Dawid Klimaniec, który wcześniej gotował w gwiazdkowej restauracji Michelin w Belfaście wkomponował w menu między innymi wielkopolskie sery i kaczkę jak również swoje popisowe danie – rybę gotowaną w brązowym maśle. Ponadto szef Dawid stworzy okazję do spróbowania wykwintnej przystawki w postaci custardu z sera Bursztyn i porzeczki. Oferta restauracji Lumiere, w której szefem kuchni jest Jakub Kasprzak opierać się będzie na jakościowym drobiu. Kasprzak przygotuje filet z wędzonego indyka od Masarni Dreszler z dodatkiem świeżych warzyw. Ponadto główną „gwiazdą wieczoru” będzie dojrzewająca 2 tygodnie kaczka pieczona z syropem z czarnego bzu, pyzą z mięsem kaczym oraz kapustą. To hołd dla najważniejszej potrawy odświętnej w Poznaniu. Prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy smaków wielkopolski będzie wizyta w Autentyku u Ernesta Jagodzińskiego. Dania na bazie warzyw z ogrodu, który specjalnie uprawiany jest dla restauracji Cucina 88 przygotuje Dominik Narloch. Szefujący w poznańskiej restauracji Avocado Łukasz Wącirz porwie gości w podróż po kulinarnym świecie smakowych fantazji serwując domowe brioche z piklowanym awokado, pasztetem z kaczki, wędzonym półgęskiem Masarnii Dreszler oraz dmuchanym ryżem demi glace. Ponadto przygotuje wykwintne Gazpacho pomidorowe z papryką na bazie oleju pomidorowego od Manufaktura Łagowski.
Podkarpackie potrafi oczarować regionalnym smakiem. W restauracji Bosko w Przemyślu szefujący tam Maciej Łabuński zaserwuje gościom powrót do tradycji regionu począwszy od Proziaka z wędzoną słoniną oraz solą morską podanego z olejem pomidorowym, aż po wykwintną pierś z kurczaka z polentą przygotowaną z sera Bursztyn, czosnku niedźwiedziego i derenia. Naftaya z Krosna, w której szefuje Łukasz Karnasiewicz zaserwuje gościom ravioli z kozim serem pochodzącym z gospodarstwa Ekoagroturystycznego w osobistej interpretacji szefa kuchni.
Małopolskę w Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski będzie reprezentować restauracja Gęś w Dymie z Laskowej, której szef kuchni Maciej Pławecki zapewni wykwintne kąski z wędzonej i suszonej gęsiny z własnej hodowli prowadzonej przez restaurację. Godnym polecenia jest także posmakowanie Combru sarny z dodatkiem dzikich leśnych jeżyn z czerwonym winem. Zaintrygowany historią kulinarną oraz formami przyrządzania karpia, szef kuchni Mariusz Sergiel z restauracji Pod Złotym Karpiem w Krakowie zaserwuję zupę na wędzonych głowach z Karpia Zatorskiego z dodatkiem oleju pomidorowego od Manufaktury Łagowski. Kolejny lokal z małopolskiej ziemi to restauracja Biała Róża z Krakowa, w której szefuje Łukasz Cichy. Podczas Nocy Restauracji zaoferuje swoim gościom takie specjały, jak lody z musztardy miodowej z udziałem wędlin od Masarni Dreszler oraz sera Bursztyn. Jednym z największych rarytasów będzie Chłodnik z pomidorów malinowych z dodatkiem lodów bazyliowych oraz oleju pieprzowego.
W Nocy Restauracji sporą liczbą będą reprezentowane Smaki Gdańska i Gdańszczan. Tutaj szefowie od miesięcy przygotowywali się aby błysnąć daniami, które wiązać się będą z historycznymi postaciami i lokalną tożsamością kulinarną. Prawdziwą historyczną podróżą przez biografie słynnych Gdańszczan jest menu restauracji Magiel w Hotelu Almond. Szef kuchni Przemysław Langowski przygotował: Carpaccio Bonifacio – carpaccio z półgęska od Dreszlera z sałatką z nowalijkami podawane z oliwą porową. Danie jest hołdem dla Jana Bernarda Bonifacio, fundatora księgozbiorów gdańskich. Zaserwuje także złotą zupę serowa Speymanna z sera Bursztyn i oliwy z wędzonych warzyw. Johann Speymann – to burmistrz Gdańska i kupiec , który był jednym z projektodawców budowy fontanny Neptuna. W restauracji Winne Grono w menu odnajdziemy dania inspirowane życiorysem Daniela Chodowieckiego. Pozostałe 10 restauracji biorących udział w Nocy Restauracji 2018 – Samki Gdańska / Smaki Gdańszczan przygotowało wyjątkowe nocne menu, które składnikami i recepturami stawiają na związek z Gdańskiem. Wszystkie zasługują na wspomnienie i spróbowanie i tylko w tym jest problem. Daniel Chrzanowski szefujący w rybnej restauracji Zafishowani zrobił głęboki ukłon w stronę kuchni starogdańskiej, w której najpopularniejszą rybą najczęściej goszczącą na stołach był szczupak. Będzie to szczupak smażony z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym. Sos rakowy do ryb to była zdecydowanie gdańska specjalność. Gdańszczanie zawsze chętnie sięgali po produkty kulinarne z Kaszub. Szef kuchni Restauracji & Browar PG 4 Przemysław Formela daje temu wyraz w swoim nocnym menu. Grzegorz Labuda odpowiada za kuchnię w restauracji Szafarnia 10. Przygotuje menu niezwykle, świeże i zaskakujące. Jako przystawkę poda on płatki solonego dorsza z pomidorowym majonezem i kwiatami rukoli. W Mercato restauracji Hotelu Hilton na smakoszy czekać będzie pięciodaniowe menu. W jego skład wejdą między innymi raki i dorsz. Na Gdańskiej Żabusi od kilku lat szefuje Mariusz Wolski – przywita on gości podpłomykiem z kwiatem cukinii, ziołami oraz serem Bursztyn, a wszystko to z dodatkiem oleju pieprzowego Manufaktura Łagowski. Później będzie tylko ciekawiej: kacza wątroba na tarcie z czarnej porzeczki, troć wędrowna… OtwARTa po raz pierwszy pod ręką nowej szefowej kuchni Karoliny Lindstädt zaproponuje na start pieczywo domowego wypieku z olejem z wędzonych warzyw. Później specjalność lokalu – ozory wołowe, kaczka, gęś, a na koniec kaszubski kuch. W Niepokornych chef Mateusz Sikora pokaże mięsne smaki Gdańszczan. Pojawi się tam słynnych już siekany tatar z ongleta. Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem czy tatara z tuńczyka. Restauracja Motlava zaserwuje krokiety z dorsza bałtyckiego z ketchupem z rabarbaru zjawiskową w smaku pyzę z kaczką oraz golonkę z młodą kapustą. Restauracja Eliksir jak zawsze oczaruje kulinarie i koktajlowo. Szefowie Eliksiru przedstawią swoją interpretację znakomitej w smaku ryby belony.
W zamkowej kuchni Zamku Gniew na pomorskiej ziemi władzę nad przyrządzanymi daniami sprawuje szef kuchni Mariusz Gachewicz, który zaproponuje swoim gościom żołądki gęsie duszone podane na puree z Pasternaka z białą czekoladą i marynowaną dynią. Zarządzający kuchnią w swojej restauracji Jacek Fedde zaoferuje okrasę kaszubską z marmoladą z cebuli i czarnego bzu, piklowanych buraków podaną z oliwą z palonego pora. Dużą niespodzianką i bogactwem smakowym może okazać się dla gości spróbowanie zupy rakowej z quenelles ze szczupaka wzbogaconej o młode ziemniaki i dodatkiem oliwy koprowej. Wstępując do Pałacu Poraj w Wicku, będziemy mieli okazję spróbować specjałów serwowanych prosto od szefów kuchni Leszka Kaźmierczaka oraz Krzysztofa Pacaka. Szefujący w sopockiej restauracji Hotelu Haffner**** Łukasz Szczepaniak także przygotował wykwintne dania: główny punkt wieczoru stanowić będzie wątroba cielęca z rösti ziemniaczanym podana z karmelizowanym jabłkiem oraz dodatkiem musu z topinamburu.
Lubelskie reprezentują w tym roku dwa lokale. Szef kuchni Jakub Piętowski z restauracji 2PiEr w Lublinie przyrządzi dla swoich gości chleb żytni z dodatkami wśród których znajdzie się długo dojrzewający ser Bursztyn. Ponadto wart uwagi jest policzek wołowy z pasternakiem, wiśniami, brokułami, eklerem, mascarpone i pieczarką we własnej aranżacji szefa kuchni. Niezwykle sprawnie balansujący pomiędzy kuchnią regionalną a kuchniami świata chef Piotr Huszcz przewodzący restauracji Piano w Lublinie przywita swoich gości tatarem z dodatkiem lokalnej jagnięciny uhruskiej oraz sera Bursztyn.
Chętnych na tę wyjątkową noc z niezapomnianymi wrażeniami smakowymi może być sporo, więc warto wcześniej zarezerwować stolik bezpośrednio w jednej z restauracji.
L.P | NAZWA RESTAURACJI | IMIĘ I NAZWISKO
SZEFA KUCHNI |
MIASTO | WOJEWÓDZTWO |
1. | Restauracja Hotelu Cristal | Łukasz Rakowski | Białystok | Podlaskie |
2. | Restauracja Mercato | Paweł Stawicki | Gdańsk | Pomorskie |
3. | Restauracja Szafarnia 10 | Grzegorz Labuda | Gdańsk | Pomorskie |
4. | Restauracja Eliksir | Paweł Wątor | Gdańsk | Pomorskie |
5. | Restauracja Motlava | Piotr Soliński | Gdańsk | Pomorskie |
6. | Restauracja Browar PG4 | Przemysław Formela | Gdańsk | Pomorskie |
7. | Restauracja OtwARTa | Karolina Lindstadt | Gdańsk | Pomorskie |
8. | Restauracja Winne Grono | Arkadiusz Onasch | Gdańsk | Pomorskie |
9. | Restauracja Niepokorni | Mateusz Sikora | Gdańsk | Pomorskie |
10. | Restauracja Magiel | Przemysław Langowski | Gdańsk | Pomorskie |
11. | Restauracja Żabusia | Mariusz Wolski | Gdańsk | Pomorskie |
12. | Restauracja Zafishowani | Daniel Chrzanowski | Gdańsk | Pomorskie |
13. | Restauracja Amber Side | Michał Przewoźnik | Gdańsk | Pomorskie |
14. | Fedde Bistro | Jacek Fedde | Gdynia | Pomorskie |
15. | Restauracja Zamku Gniew | Mariusz Gachewicz | Gniew | Pomorskie |
16. | Restauracja Hotelu Haffner**** | Łukasz Szczepaniak | Sopot | Pomorskie |
17. | Restauracja Naftaya | Łukasz Karnasiewicz | Krosno | Podkarpackie |
18. | Restauracja Bosko | Maciej Łabuński | Przemyśl | Podkarpackie |
19. | Restauracja Destylarnia | Dawid Łagowski | Mierzęcin | Lubuskie |
20. | Restauracja Pasja | Tomasz Sowiński | Gorzów Wielkopolski | Lubuskie |
21. | Restauracja Piano | Piotr Huszcz | Lublin | Lubelskie |
22. | Restauracja 2pier | Jakub Piętowski | Lublin | Lubelskie |
23. | Pracownia Smaku Orso | Wojciech Konikowski | Knurów | Śląskie |
24. | Restauracja Dwór Bismarcka | Zbigniew Jaworski | Mysłowice | Śląskie |
25. | Restauracja Zamku Poraj | Leszek Kaźmierczak | Poraj | Śląskie |
26. | Restauracja Park Hotelu Szczecin | Mariusz Siwak | Szczecin | Zachodniopomorskie |
27. | Restauracja Horyzont | Grzegorz Nowicki | Kołobrzeg | Zachodniopomorskie |
28. | Bistro KA la FIOR | Karol Studziński | Wolin | Zachodniopomorskie |
29. | Baron Pub & Restaurant | Sergiej Radobenko | Międzyzdroje | Zachodniopomorskie |
30. | Restauracja Źrebięciarnia | Piotr Markowski | Wąsowo | Wielkopolskie |
31. | Restauracja Autentyk | Ernest Jagodziński | Poznań | Wielkopolskie |
32. | Restauracja Avocado | Łukasz Wącirz | Poznań | Wielkopolskie |
33. | Restauracja Cucina 88 | Dominik Narloch | Poznań | Wielkopolskie |
34. | Restauracja Lumiere | Jakub Kasprzak | Poznań | Wielkopolskie |
35. | Restauracja Flavoria | Artur Szwacki | Poznań | Wielkopolskie |
36. | Restauracja Figa | Dawid Klimaniec | Poznań | Wielkopolskie |
37. | Restauracja Ostoja Chobienice | Maciej Barton | Siedlce | Wielkopolskie |
38. | Restauracja Platter by Karol Okrasa | Karol Okrasa | Warszawa | Mazowieckie |
39. | Restauracja Gęś w dymie | Marcin Pławecki | Laskowa, Nowy Sącz | Małopolskie |
40. | Restauracja Pod Złotym Karpiem | Mariusz Sergiel | Kraków | Małopolskie |
41. | Restauracja Biała Róża | Łukasz Cichy | Kraków | Małopolskie |
42. | Restauracja Babinicz | Wojciech Harapkiewicz | Szczawno-Zdrój | Dolnośląskie |
43. | Restauracja Hotelu Mikołajki***** | Tomasz Milewski | Mikołąjki | Warmińsko-mazurskie |
Źródło i zdjęcia: www.nocretauracji.pl
>