Trendy

Rukola, roszponka czy radicchio



Ile rodzajów sałat, tyle wyjątkowych potraw. Są one świetnym składnikiem letnich sałatek, dodatkiem do dań mięsnych i mogą stanowić zdrową przekąskę do pracy. Do wyboru: chrupiąca lodowa, włoska rukola, roszponka, cykoria lub bordowa sałata radicchio.

 >

Drobna dużo może

Roszponka ma drobne liście i lekko orzechowy posmak. Im drobniejsze liście, tym będzie bardziej aromatyczna. Ten rodzaj sałaty pasuje do przepisów rodem z gorącego Południa – na przykład do włoskiej sałatki z cukinią. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie filet z łososia, czerwona papryka, garść roszponki i małe kuleczki sera mozzarella. „Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka” – podpowiada szef kuchni Knorr:

Włoska sałatka z cukinią
Składniki:
• cukinia
• Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
• 250 g filetu z łososia
• 3 garście roszponki
• 2 łyżki oliwek zielonych
• papryka czerwona
• cebula czerwona
• 12 mini kulek mozzarelli
• skórka otarta z 1 cytryny
• 3 łyżki soku z cytryny
• 80 ml oliwy z oliwek
• szczypta soli morskiej
• szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos dla nadania aromatu – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.
3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.